Volgens de post-en pakketgigant zullen de Luxemburgers de productie van de Steetscooter in Duitsland voortzetten, maar verdere details, zoals een precieze koopsom, zijn niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat DP DHL in het kader van de deal een minderheidsbelang neemt van 10% in Odin. Verder zullen de zusterbedrijven in Japan en Zwitserland van Streetscooter meegaan in de verkoop.

Buiten de deal blijft de vestiging in Aken met 300 medewerkers. Dat bedrijf wordt leverancier van onderdelen voor Odin zoals accu’s. Verder gaat het dochterbedrijf het onderhoud van de vloot van ruim 17.000 Streetscooters verrichten van DP DHL

Start-up

Het Duitse post-en pakketbedrijf wil de vloot aan e-bestelbussen de komende tijd nog uitbouwen naar 21.500 stuks, maar de productie van de extra 4.500 kleine bestelbussen zal nu onder regie van Odin worden verricht.

Streetscooter werd als start-up in 2014 gekocht door DP DHL omdat er in de markt geen goed elektrisch alternatief was voor de bestaande dieselbestelbussen. Uiteindelijk bleek de eigen productie van de e-voertuigen een dure aangelegenheid voor het concern, omdat er nauwelijks interesse was bij externe partijen voor de Streetscooter. Uiteindelijk werden er behalve de eigen orders slechts 500 verkocht aan een Japans bedrijf. Plannen om de Chinese en Amerikaanse markt te veroveren mislukten.

318 miljoen afgeschreven

Twee jaar geleden besloot DP DHL dan ook de eigen productie te stoppen nadat de laatste eigen Streetscooters zouden zijn afgeleverd. Verder gaf het aan een koper te zoeken voor het bedrijf. In totaal is er een bedrag van 318 miljoen euro afgeschreven op de Streetscooter door het post-en pakketconcern.

Odin zegt dat de Streetscooter ‘de eerste overname is in een serie van acquisities de komende jaren’. Het bedrijf wil uitgroeien tot een mondiale marktleider in de productie van kleine en lichte elektrische bestelbussen. Topman van Odin is de voormalige financiële topman van BMW en de Deutschen Bank, Stefan Krause. Hij omschrijft de koop van Streetscooter als ‘een grote mijlpaal’ voor Odin Automotive.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement