De Raad van State had geoordeeld dat het technisch verslag voor het hergebruik van gronden op de werf niet voldeed, omdat het gewaagde van één enkele, grote werfzone in plaats van drie afzonderlijke zones. Daardoor mag Lantis geen zwaar met PFOS vervuilde gronden meer verplaatsen van de eigenlijke zones voor wegenwerken naar de site van de oorspronkelijke vervuiler het bedrijf 3M. Met die vervuilde grond zou daar dan een ‘veiligheidsberm’ worden aangelegd. Het arrest van de Raad van State vertraagt minstens de werken, maar kan ook de kosten aanzienlijk doen oplopen, doordat de aannemers hun personeel en machinepark al ter plaatse hebben.

Heropstarten

Om de werken te heropstarten heeft Lantis afzonderlijke technische verslagen opgesteld voor de zones Linkeroever en Scheldetunnel. Het gaat die indienen bij de Grondbank, die namens de Vlaamse overheid instaat voor het beheer van (mogelijk) vervuild bodemmateriaal. Als de Grondbank die verslagen goedkeurt, kan een deel van de graafwerken herbeginnen. Door deze ingreep zou de vertraging beperkt blijven tot een maand.

Voor de veiligheidsberm bij 3M heeft Lantis nog geen oplossing. Een van de mogelijkheden is dat de Vlaamse regering het wettelijk kader verandert en bijvoorbeeld de mogelijkheid opent om de 3M-site toch als deel van de Oosterweel-werfzone te beschouwen. Door het huidige arrest liggen niet alleen de Oosterweelwerken stil, het houdt ook tegen dat het vervuilde bodemmateriaal terugkeert naar de vervuiler. In de nieuwe technische verslagen worden de vervuilde gronden alvast aangevinkt als ‘af te voeren.’ Lantis gewaagt van een periode van zes maanden om hiervoor een structurele oplossing te zoeken.

Volgens De Tijd onderzoekt de Vlaamse overheid momenteel welke grote projecten in gevaar komen als gelijkaardige juridische zaken aangespannen worden. Dat zijn niet noodzakelijk grote infrastructuurwerken, zoals de nieuwe sluis in Zeebrugge, maar ook met kleine projecten, zoals als de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Ze waagt zich liever niet aan een wettelijke oplossing gesneden op maat van één enkel project.

Lees ook: Oosterweelwerken Antwerpen stilgelegd na arrest van Raad van State

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement