Trens is een in Nederland ontworpen ‘stadstrein’ met een elektrische locomotief die een serie wagons trekt. De breedte van 1,85 meter en de lage vloerpositie maken volgens de fabrikant snel laden en lossen mogelijk zonder straten te blokkeren.  De maximumsnelheid bedraagt 50 kilometer per uur, waardoor het inzetgebied beperkt is tot de steden.

De nieuwe investeerders zijn Bloomit Ventures, MPPD en Karhod. Bloomit is een actieve investeerder in lichte elektrische voertuigen voor gebruik in de stad. Eerder haalde Trens al geld op bij onder meer ontwikkelingsmaatschappij OostNL en Demcon.

Actieradius

Het accupakket van Trens biedt een actieradius van maximaal 200 kilometer. Daarnaast is het mogelijk om de daken van de locomotief en wagons te voorzien van zonnecellen die volgens het bedrijf op een zonnige dag goed zijn voor een extra rijbereik van 8 kilometer per zonuur.

De Trens-locomotief heeft in elk van zijn vier wielen een motor van 25 kW, goed voor een maximaal koppel van  10.000 Nm. Hiermee kan de trein vrachten tot 11 ton trekken, zelfs op hellingen van 20%. Het laadvolume bedraagt maximaal 41 kubieke meter, of twintig rolcontainers. Dat is grofweg evenveel als een grote bakwagen of drie bestelbussen. De locomotief en wagons zijn volgens de fabrikant goedgekeurd door de RDW voor gebruik op openbare wegen.

Sligro

Inmiddels heeft Sligro Food Group zich gemeld als ‘launching customer’. De groothandel rijdt al met de eerste Trens in Den Bosch. Het  gaat hierbij om gekoelde levering van voeding en dranken aan winkels en horeca.

trens

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement