Voorbeeldig broodje bal langs de A27

In de marge

Van oudsher geldt het broodje bal als ultieme truckerssnack. De versnapering komt meestal in de vorm van een zoutige, kleffe vleesklomp die met de pollepel uit een warmhoudbak vol vette bruine jus moet worden gevist. Een slap wit puntje en mosterd uit een papieren zakje maken het gerecht af. Dat kan ook anders, zo lezen we in de Volkskrant. De culinair verslaggever van het dagblad smulde bij tankstation Scheiwijk aan de A27 van een ‘voorbeeldig’ broodje bal.

‘Hongerige fijnproevers rijden voor deze tankstations aan de A27 kilometers om’, zo luidt de kop boven het verhaal van VK-recensent Hiske Versprille. Pompstation ‘Scheiwijk voor Fijnproevers’ onderscheidt zich volgens haar met zelfgemaakte, vaak lokale producten. Dat geldt ook voor het broodje bal. ‘Het is inderdaad een voorbeeldig broodje smeuïge gehaktbal’, zo schrijft ze. ‘Op een korstig stokbroodje, met goede pittige mosterd en zure augurk.’

Chefs

Een culinair broodje bal dus. Dat lijkt een tegenstrijdigheid, maar het is zeker geen nieuw verschijnsel. Zelfs bekende sterrenchefs wagen zich zo nu en dan aan de snack. Zo gaf tv-kok Robert Kranenborg vorig jaar zijn eigen draai aan de truckersbal toen hij eenmalig de keuken van het Amsterdamse chauffeurscafé ‘Bij Marjan’ overnam. Zelf sprak hij overigens liever van een ‘boulette de viande en croûte’. Bijzonder: de culinaire veteraan serveerde zijn versie op een croissant in plaats van een wit broodje, gegarneerd met onder meer waterkers en ingelegde komkommer. Ook de vermaarde chef-kok Erik van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam (twee Michelinsterren) noemt zichzelf liefhebber van de gehaktbal op brood en publiceerde ooit het recept dat hij naar eigen zeggen elke week bereidt.

Het grote verschil met deze bekende chefs is dat het broodje bal van Scheiwijk gewoon te koop is. Voor een schappelijke prijs en met voldoende parkeerruimte voor truckers voor de deur. Ook dat zijn toch onmisbare ingrediënten voor een echt goed broodje bal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Voorbeeldig broodje bal langs de A27 | NT

Voorbeeldig broodje bal langs de A27

In de marge

Van oudsher geldt het broodje bal als ultieme truckerssnack. De versnapering komt meestal in de vorm van een zoutige, kleffe vleesklomp die met de pollepel uit een warmhoudbak vol vette bruine jus moet worden gevist. Een slap wit puntje en mosterd uit een papieren zakje maken het gerecht af. Dat kan ook anders, zo lezen we in de Volkskrant. De culinair verslaggever van het dagblad smulde bij tankstation Scheiwijk aan de A27 van een ‘voorbeeldig’ broodje bal.

‘Hongerige fijnproevers rijden voor deze tankstations aan de A27 kilometers om’, zo luidt de kop boven het verhaal van VK-recensent Hiske Versprille. Pompstation ‘Scheiwijk voor Fijnproevers’ onderscheidt zich volgens haar met zelfgemaakte, vaak lokale producten. Dat geldt ook voor het broodje bal. ‘Het is inderdaad een voorbeeldig broodje smeuïge gehaktbal’, zo schrijft ze. ‘Op een korstig stokbroodje, met goede pittige mosterd en zure augurk.’

Chefs

Een culinair broodje bal dus. Dat lijkt een tegenstrijdigheid, maar het is zeker geen nieuw verschijnsel. Zelfs bekende sterrenchefs wagen zich zo nu en dan aan de snack. Zo gaf tv-kok Robert Kranenborg vorig jaar zijn eigen draai aan de truckersbal toen hij eenmalig de keuken van het Amsterdamse chauffeurscafé ‘Bij Marjan’ overnam. Zelf sprak hij overigens liever van een ‘boulette de viande en croûte’. Bijzonder: de culinaire veteraan serveerde zijn versie op een croissant in plaats van een wit broodje, gegarneerd met onder meer waterkers en ingelegde komkommer. Ook de vermaarde chef-kok Erik van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam (twee Michelinsterren) noemt zichzelf liefhebber van de gehaktbal op brood en publiceerde ooit het recept dat hij naar eigen zeggen elke week bereidt.

Het grote verschil met deze bekende chefs is dat het broodje bal van Scheiwijk gewoon te koop is. Voor een schappelijke prijs en met voldoende parkeerruimte voor truckers voor de deur. Ook dat zijn toch onmisbare ingrediënten voor een echt goed broodje bal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement