Shell levert bio-lng in Nederland sinds dinsdag vanuit de installatie die het samen met lng-specialist Nordsol en afvalbedrijf Renewi in de herfst van 2021 in Amsterdam opende. Shell wil daar op termijn 3,4 kiloton bio-lng per jaar gaan produceren. De komende jaren moet dan alle lng vervangen worden door bio-lng, laat het concern weten.
Het brandstoffenbedrijf ziet bio-lng als een belangrijke stap in het verduurzamen van zwaar wegtransport. Net als in de binnenvaart is elektrificatie van het goederenvervoer over de weg op korte termijn lastig en het vloeibare gas biedt dan als transitiebrandstof uitkomst, stelt Shell.
Prijs aan de pomp
Shell wil niet zeggen wat de bijmenging van bio-lng betekent voor de torenhoge tarieven aan de pomp. Conventionele lng wordt gemaakt van aardgas en de hoge gasprijs maakt een rendabele inzet van lng-trucks vrijwel onmogelijk. De woordvoerder van Shell benadrukt dat de ‘klantwaardepropositie’ van bio-lng zit in de CO2-reductie. Over de prijsstelling doet hij geen mededelingen omdat het concurrentiegevoelige informatie betreft.
Shell heeft 46 LNG-stations in Europa. Eind dit jaar moet dat aantal oplopen naar tachtig. In Nederland beschikt Shell over 7 lng-tankstations. In Duitsland zijn dat er 25 en in België zes.
Medio 2023 verwacht Shell in heel Europa over te stappen op bio-lng. Daarvoor bouwt het concern een installatie in het Duitse Godorf. Deze fabriek, volgens Shell de grootste in Europa, krijgt een productiecapaciteit van 100.000 ton per jaar.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?