Het prijsplafond en het verlagen van dieselaccijnzen zijn hard nodig om transportondernemers wat lucht te geven nu de brandstofprijzen alsmaar verder stijgen. Veel van hen balanceren op de rand van een faillissement, stelt IRU-president Radu Dinescu.

De organisatie volgt de brandstoftarieven in 51 landen en zag over de laatste 12 maanden een gemiddelde stijging van 33%. De IRU waarschuwt voor ‘serieuze consequenties voor de inflatie’ als overheden geen actie ondernemen om de stijging van de prijzen aan de pomp in te dammen. Na een bijeenkomst van IRU-leden deze week in Brussel waarschuwt Dinescu dat uiteindelijk consumenten en klanten van transporteurs de dupe worden als de hoge dieselprijzen het wegvervoer verder verstoren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement