Waberer’s noteerde over 2021 een omzet van 590,8 miljoen euro. Dat is een kleine 4% meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 27,2 miljoen euro, tegen 2,1 miljoen euro in 2020. De nettowinst van ruim 18 miljoen euro is de hoogste sinds 2017 (21,4 miljoen euro). In de jaren van 2018 tot en met 2020 gleed Waberer’s nog af naar dieprode cijfers.

Waberer’s-ceo Zsolt Barna spreekt van een ‘groot succes’, dat volgens hem voor een belangrijk deel is toe te schrijven aan de strategiewijziging uit 2020. Sindsdien zet het bedrijf in op vaste trade lanes en contractlogistiek, en wil het zich verder terugtrekken uit het spotvervoer.

Internationaal transport

Die nieuwe aanpak tekent zich steeds nadrukkelijker af in de resultaten van de divisie internationaal transport (ITS). In het vierde kwartaal boekte deze tak 10,5% meer omzet dan een jaar eerder. Over heel 2021 steeg de omzet uit het langeafstandsvervoer met 4,2% naar 344,9 miljoen euro, terwijl de internationale vloot vorig jaar gemiddeld 9% kleiner was dan in 2020. Daardoor ging bij deze divisie voor het eerst weer een positief resultaat de boeken in (1,5 miljoen euro).

Waberer’s beschikt nu in totaal over ongeveer 2.800 trucks. Dat is 7,2% minder dan in 2020. Drie jaar geleden had de vervoerder zelfs nog een wagenpark van zo’n 4500 trucks. Door de goede resultaten in het internationale transport denkt de Hongaarse vervoerder weer aan uitbreiding van de vloot. ‘Door de huidige geopolitieke verstoringen gaan we echter voorzichtig te werk’, zo schrijft Waberer’s in een toelichting. De nieuwe strategie leidt bij Waberer’s ook tot een flinke inkrimping van het personeelsbestand. In 2021 waren gemiddeld 5.857 mensen aan het werk, tegen 7.000 in 2020.

Ook andere divisies deden het relatief goed. Zo steeg de jaaromzet uit de regionale contractlogistiek met 4,1%, naar 180,6 miljoen euro. Het resultaat viel met 13 miljoen euro iets lager uit dan een jaar eerder. Vooral in het laatste kwartaal van 2021 was afkoeling zichtbaar. Klanten in de maakindustrie zagen hun business verslechteren door onderdelentekorten, waardoor er ook minder vraag was naar logistieke diensten.

Risico’s

Waberer’s verwacht de goede resultaten ook in 2022 te kunnen doorzetten. Het bedrijf noemt het een ‘realistisch doel’ om de omzet en bedrijfsresultaat op hetzelfde niveau te handhaven. Of die voorspelling uitkomt, hangt echter af van de effecten van de ‘huidige geopolitieke spanningen’, stelt het bedrijf. De volumes, operationele kosten en de toegang tot personeel zouden dit jaar wel eens ‘significant geraakt’ kunnen worden. Waberer’s noemt onder meer brandstoftekorten en verstoringen van supplychains als risico’s.

Ook de verhoging van de minimumlonen in Polen zullen hun weerslag krijgen in de resultaten, stelt Waberer’s. Vanaf het tweede kwartaal verwacht het concern de hogere kosten echter door te kunnen rekenen in de tarieven. ‘We zullen samen moeten werken met onze klanten om de uitdagingen op de arbeidsmarkt in binnen- en buitenland aan te gaan.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement