Eerder deze week was al duidelijk geworden dat Frankrijk alles in het werk stelde om de controle terug te krijgen over de autovervoerder die sinds bijna een decennium grotendeels (voor 75%) in handen was van de Russische spoorwegmaatschappij, een constructie die door de oorlog in Oekraïne en de internationale sancties tegen Rusland plotseling problematisch was geworden.

11 april

Gefco was samen met zijn grootste klant, de Frans-Italiaanse autofabrikant Stellantis (Peugeot, Fiat, Citroën, Chrysler, Opel), in een race tegen de klok verwikkeld om de aandelen voor 11 april, de dag dat nieuwe sancties in werking treden, terug naar Frankrijk te brengen, waarbij in Franse media al werd gefluisterd dat CMA CGM uiteindelijk de nieuwe eigenaar zou moeten worden.

CMA CGM stelt Gefco nu inderdaad voor ‘bijna 100%’ over te nemen en wil er de dienstverlening van zijn logistieke dochter Ceva Logistics mee versterken, met name op de Franse markt en elders in Europa. De deal is al voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten, die er de komende maanden nog hun officiële goedkeuring aan moeten geven. Maar vanwege de bijzondere omstandigheden heeft de Europese Commissie toestemming aan CMA CGM gegeven om de aankoop met onmiddellijke ingang alvast in werking te zetten. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, is nog onbekend.

Ceva Logistics

Rodolpho Saadé, ceo van CMA CGM, meldt dat Gefco volledig geïntegreerd zal worden in Ceva Logistics en hij stelt dat de logistieke dochter van de rederij daarmee ’s werelds grootste aanbieder van logistieke diensten voor de automotive-sector zal worden. Met ook al de recente aankoop van het Amerikaanse IT-bedrijf Ingram Micro CLS, bedoeld om de e-commerce-activiteiten te versterken, krijgt de omvorming van CMA CGM van een containerrederij tot een ‘wereldwijde speler in transport en logistiek’ volgens Saadé zo steeds meer handen en voeten.

Lees ook: Gefco neemt afscheid van Russische eigenaar RZD

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement