Op het hoogtepunt afgelopen zondag stond er een file van 35 kilometer naar de ferryhaven in Dover. De verkeerssituatie werd veroorzaakt door een storing bij een systeem dat sinds de brexit elektronisch douaneformulieren afhandelt. Britse media melden dat de storing maandag in de loop van de middag verholpen moet zijn. Op camerabeelden is te zien dat vrachtwagens maandagochtend nog altijd stilstaan.

P&O Ferries

De IT-storing kwam afgelopen week bovenop de drukte door de problemen bij P&O Ferries. De Britse rederij schortte vorige maand zijn diensten op na het massaontslag van 800 medewerkers, waardoor een groot aantal trucks zich moest wenden tot andere ferry-operators. P&O liet vorige week nog weten de dienst tussen Calais en Dover te willen hervatten. Door de congestieproblematiek heeft de rederij echter besloten de afvaarten ook deze week op te schorten, meldt de Britse krant Daily Mail.

Transporteurs zien de aanhoudende chaos in Dover als een nieuwe belemmering in het zakendoen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk sinds het vertrek van de Britten uit de EU. ‘Het versterkt vooral voor de in Europa gevestigde transportbedrijven alleen maar het gedoe van zakendoen met het VK’, zegt Shane Brennan, voorzitter van Britse branchevereniging voor koeltransporteurs Cold Chain Federation.

Toeristen voorrang

Volgens Brennan zien transporteurs tot hun frustratie dat toeristen op dit moment voorrang lijken te krijgen in de haven van Dover, waardoor de wachttijden verder oplopen. De terminals krijgen door de komende paasdagen meer personenauto’s verwerken.

Ook Britse vleesverwerkers maken zich druk over de congestie. Voorman Nick Allen van de British Meat Processors Association pleit voor een voorrangsregeling voor versvervoer. De overheid moet ingrijpen om de transportroutes naar het Europese vasteland open te houden, zegt hij tegen de Financial Times. ‘Met Pasen voor de deur is het een drukke tijd voor de vleesexporteurs. Door de problemen in Dover staan zij 24 uur of langer te wachten voor een overtocht. ’ Allen zegt verder dat hij te horen heeft gekregen dat de verstoringen pas in de loop van deze week opgelost zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement