In een verklaring stelt Girteka dat het zijn operationele activiteiten helemaal zal verleggen naar Europa en Scandinavië vanwege de oorlog in Oekraïne.

Girteka is daarom gestart met een herstructurering waarbij de Russische activiteiten los worden gemaakt uit de holding. Het spin-offbedrijf dat zo ontstaat, krijgt een andere naam. Volgens Litouwse media wordt het eigendom van de bestaande Russische aandeelhouders.

Onduidelijk is nog in welk land die onderneming gevestigd wordt. Een deel van de transportcapaciteit die in gebruik was voor het Ruslandvervoer, is al verplaatst naar de Europese operatie, meldt Girteka.

9.000 trucks

Girteka is een van de grootste transportbedrijven in Europa. Het concern telt ruim 20.000 medewerkers en beschikt over een enorm wagenpark van 9.000 trucks.

Het Litouwse bedrijf is gespecialiseerd in FTL-vervoer, waarbij 80% van de omzet al afkomstig was uit Scandinavië en Midden- en West-Europa. ‘Wij verwachten geen veranderingen in deze activiteiten en blijven bij de tien grootste logistieke dienstverleners in Europa horen’, stelt Girteka in de verklaring.

Na de inval in Oekraïne schortte Girteka zijn investeringen in Rusland en de dienstverlening aan sanctiebedrijven op. De Litouwse transporteur biedt sindsdien naar eigen zeggen ‘financiële ondersteuning aan medewerkers die getroffen zijn door deze agressie’.

Expansie

Ingegeven door het EU-Mobiliteitspakket werkt Girteka al langer aan geografische expansie naar Midden- en West-Europa. De Litouwers zien zich door de strengere cabotageregels en de terugkeerplicht voor voertuigen genoodzaakt om zich dichter bij de klanten te vestigen.

Girteka zag in 2020 zijn omzet stijgen naar bijna een miljard euro (+5,4%). De nettowinst verdubbelde ruimschoots, tot 23 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement