Honderden truckers staan bij de belangrijke Britse havenstad al dagen in een file van tientallen kilometers lang. Dat komt door het stilvallen van veerdienst P&O en een storing in een Brits douanesysteem. Met veel toeristisch paasverkeer op komst lijkt een oplossing nog niet in zicht.

Brancheverenigingen TLN en evofenedex dringen daarom aan op ingrijpen van verantwoordelijk staatssecretaris Aukje de Vries. Ze zou met Londen een uitweg moeten zoeken en in de tussentijd mild moeten zijn met de rij- en rustregels.

Ruimte

Daarvoor heeft De Vries de ruimte, bevestigen medewerkers van de Europese Commissie. Ze kan chauffeurs zo nodig voor dertig dagen vrijstellen van de regels. Als de problemen dan nog niet zijn verholpen, kan ze de commissie ook nog om verlenging vragen.

De Vries moet wel in het oog houden of de verkeersveiligheid en de werkomstandigheden van chauffeurs niet in het geding komen en of transportbedrijven niet oneerlijk worden bevoordeeld, zeggen de ambtenaren. De regels zijn er immers niet voor niets.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement