Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) is een nieuw project gestart om de opleidingen van de grond te krijgen. STL-directeur Lisette van Herk: ‘Waarom zouden we niet de talenten aanspreken van gemotiveerde statushouders, die aan de slag willen in transport of logistiek? Dat is goed voor de logistieke bedrijven, statushouders en de samenleving.’

Statushouders die de overstap willen maken naar het beroep van vrachtwagenchauffeur, moeten wel beschikken over een rijbewijs B. Verder is een taalniveau B1 vereist, wat betekent dat zij eenvoudig Nederlands moeten kunnen begrijpen. Zij krijgen de keuze om twee jaar lang minimaal 24 uur per week of 1 jaar lang minimaal 32 uur per week achter het stuur zitten.

Groot rijbewijs

STL verstrekt binnen het project Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidies om de opleiding en het groot rijbewijs van de statushouders volledig te financieren. Ook de kandidaten worden hierin ondersteund door STL en de gemeente. Medewerkers die de statushouders begeleiden tijdens het leerwerktraject, krijgen bovendien een training om dit tot een succes te maken.

STL voert het project uit namens werkgeversorganisaties TLN, VVT, vakbonden FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen en het opleidingsfonds voor de sector SOOB. Hierbij zorgt Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) voor de werving, subsidie en opleidingen voor deze medewerkers en wordt samengewerkt met gemeenten. Ook rijschoolhouders kunnen zorgen voor het leggen van contact met statushouders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement