De Europese Commissie heeft daarvoor een Iers noodpakket van 18 miljoen euro goedgekeurd. De subsidie moet de wegvervoerders helpen om de hoge dieselkosten door de oorlog in de Oekraïne te verteren, aldus Brussel. Door de hoge brandstofprijzen dreigen een groot aantal transportbedrijven anders het loodje te leggen, vreest de regering in Dublin.

‘Dit is een belangrijke stap om de bedrijfseconomische gevolgen van Poetins oorlog tegen Oekraïne in te dammen’, aldus Europees Commissaris Margrethe Vestager (mededinging) in een toelichting. Verstager heeft wel een aantal eisen gesteld aan de Ierse regeling om de concurrentie in de EU binnenmarkt ‘eerlijk’ te houden. Zo kan een Iers transportbedrijf maximaal 400.000 euro aan steun ontvangen. Daarnaast moet het hulpprogramma aan het einde van dit jaar worden beëindigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement