Dat schrijven de Zweden aan de Europese Commissie, die de toelating nog moet goedkeuren.

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de CO2-uitstoot door het vrachtverkeer met het toelaten van de extra lange trucks 4% tot 6% kan dalen. De Zweden zien de super-ecocombi (SEC) daarom als een relatief goedkope oplossing om de emissies in het wegvervoer omlaag te brengen. In Zweden geldt, net als op een aantal Nederlandse hoofdwegen, nu nog een maximale trucklengte van 25,25 meter (lzv).

Finland en Denemarken

Zweden volgt met de toelating van super-ecocombi’s het voorbeeld van buurland Finland. Daar is het sinds 2019 toegestaan om met de 34,5 meter lange SEC’s met een gewicht van 76 ton de weg op te gaan. Deze combinaties bestaan uit een trekker met twee trailers die via een dolly verbonden zijn.

Ook Denemarken werkt aan een proef met de XXL-trucks. Een meerderheid in het Deense parlement wil de SEC’s toelaten op het 300 kilometer lange traject tussen Aarhus op Jutland en Høje Taastrup op het Deense eiland Zeeland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement