De waterstoftruck moet 1.000 kilometer kunnen rijden op een tank. Het maximum totaalgewicht kan oplopen tot 65 ton, stelt Volvo. De brandstofcellen voor de nieuwe trucks zijn afkomstig van Cellcentric, de joint venture voor waterstoftechnologie voor zware trucks die Volvo heeft opgezet met Daimler Truck.

De tests zijn de eerste stap op weg naar productie. Volvo is van plan over ‘enkele jaren’ ook met klanten pilotprojecten te starten. De verkoop zou zou dan nog een aantal jaren later moeten starten.

Volgens Volvo-president Roger Alm kan de waterstoftruck een uitkomst zijn voor wegtransport over lange afstanden. ‘Maar ook voor zero-emissievervoer in landen zonder voldoende laadinfrastructuur kan de waterstof-elektrische vrachtwagen een oplossing bieden.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement