Den Haag heeft besloten de subsidie naar voren te halen vanwege de klimaat- en stikstofwinst op korte termijn. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Door de ophoging is er dit jaar subsidie beschikbaar voor in totaal ongeveer 450 emissievrije vrachtwagens.

Hap uit budget

De ophoging betekent een hap uit het budget voor latere jaren en ‘heeft het als effect dat er vanaf 2024 geen middelen op de begroting beschikbaar zijn voor de stimulering van emissievrije vrachtauto’s’, schrijft de bewindsvrouw. Wel zegt Heijnen de mogelijkheden te onderzoeken om dat budget verder aan te vullen.

De Bovag toont kritisch op de aankondiging. ‘De verhoging van het jaarbudget geeft dit jaar weliswaar een impuls aan de ingroei, maar het geld dat hier nu voor is vrijgemaakt was bestemd voor subsidiepotten in komende jaren’, zegt Aad Verkade van Bovag Truckdealers. De branchevereniging vraagt de staatssecretaris daarom om niet met geld te schuiven, maar extra geld vrij te maken.

Overtekend

Vorige maand werd duidelijk dat de belangstelling voor de e-trucksubsidie, de zogenoemde AanZET-regeling, veel groter is dan het beschikbare potje. Vervoerders vroegen op de eerste dag in totaal voor ruim 35 miljoen euro aan, waardoor de regeling drie keer overtekend was. De RVO, die de regeling uitvoert, kondigde daarna aan de toekenning via loting te doen.

Dat er nu extra geld beschikbaar komt, betekent overigens niet dat de inschrijving voor de regeling weer open gaat, stelt Heijen. ‘De goede aanvragen liggen al op het bureau bij de RVO.’

AanZET

Alleen nieuwe, volledig emissieloze vrachtautos vanaf 4.250 kilo komen in aanmerking voor subsidie. De hoogte daarvan hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal via subsidie en belastingvoordeel tot 40% van de meerkosten ten opzichte van een dieseltruck vergoed krijgen. Voor de kleinste bedrijven, met minder dan tien werknemers, loopt dat op tot 60%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement