Het publiek toegankelijke waterstoftankstation bevindt zich aan De Run 4230 in Veldhoven, nabij het verkeersknooppunt De Hogt in de Randweg Eindhoven voor de aansluiting van de A2 en de N2 op de A67. Het station bevindt zich op een terrein dat eigendom is van VDL Groep en levert waterstof met een druk van 700 bar, geschikt voor personenauto’s en andere lichte voertuigen, en 350 bar, voornamelijk gebruikt voor zware voertuigen zoals bussen en vrachtwagens.

Het station is in 2013 – in opdracht van WaterstofNet – binnen het Interreg-project ‘Waterstofregio Vlaanderen – Zuid-Nederland’ gebouwd op het terrein van de Automotive Campus in Helmond. Het was daarmee het eerste waterstoftankstation in de Benelux, dat was uitgerust met een elektrolyse-systeem, waarbij zowel voertuigen op 350 bar (bussen, vuilniswagens) als voertuigen op 700 bar (auto’s) konden tanken. Het werd destijds gebruikt als testplatform voor verschillende types van waterstofvoertuigen uit verschillende waterstofprojecten. Maar ook automobilisten die met een waterstofwagen rijden konden er tanken.

Vanwege de toenemende vraag naar waterstof voor diverse voertuigtoepassingen is het station in 2018 het waterstoftankstation binnen het Interreg-project Waterstofregio 2.0 uitgebreid, zowel op vlak van productie – (60 Nm³/h ) – als van compressiecapaciteit.

‘Echter, door het voortdurende toenemende aantal eindgebruikers en de daaraan gestelde eisen, was het voor WaterstofNet niet meer mogelijk het waterstoftankstation operationeel te houden. Daarnaast moest het waterstoftankstation geüpgraded worden en verplaatst worden naar een publiek toegankelijke locatie’, meldt het platform in een toelichting.

Nu is er een nieuwe vervolgstap voor het station. Het station werd verplaatst naar een meer toegankelijke plek en wordt hiermee een openbaar, publiek station. Het station is ondertussen eigendom van TotalEnergies. TotalEnergies zorgde voor de benodigde upgrade, de verplaatsing en exploiteert het station.

TotalEnergies opende vorige maand ook al een waterstoftankstation in Breda. Samen met Arnhem en Delfzijl (bussen) is Veldhoven het vierde waterstoftankstation van TotalEnergies in Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement