Zo zijn op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten tractoren op de weg gesignaleerd, meldt Rijkswaterstaat. Bij meerdere distributiecentra van supermarkten zijn actievoerders aangekomen, net als bij de haven in Lauwersoog. Er worden ook acties verwacht bij Schiphol en de Rotterdamse haven.

Actievoerende boeren hebben maandagochtend enige tijd het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel geblokkeerd. Ook de nabijgelegen N279 werd bezet, met trekkers en hooibalen. Na een sommatie van de politie is de protestactie rond 07.30 uur beëindigd. De hooibalen en trekkers zijn van de rijbaan verwijderd, meldt de politie in Brabant.

Volgens de NOS zijn bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten blokkades opgeworpen. Ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle wordt geblokkeerd, zo meldt de gemeente. Bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte zou eveneens een blokkade zijn opgezet.

Volgens NH Nieuws wordt de toegangsweg bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zaanstad ook geblokkeerd. De site meldt ook dat er acties worden verwacht bij Tata Steel, mogelijk is ook de Gaasperdammertunnel (A9) doelwit van acties.

Actievoerders hebben de veerdienst naar Texel maandagochtend stilgelegd. Zowel van Den Helder als van Texel vertrekken er geen boten meer. Het is nog onduidelijk hoelang dit duurt, aldus de Texelse veerdienst TESO. “Het is verstandig niet naar de veerhaven te komen.”

Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is er maandagochtend vroeg op de wegen geen sprake van blokkades en leidt de aanwezigheid van de trekkers nog niet tot files. “Dat komt omdat er op dit tijdstip nog weinig verkeer is op de weg”, aldus de voorlichtster. Op Eindhoven Airport stonden omstreeks 7.00 uur al lange rijen reizigers, ook buiten. Maar er was geen tractor te zien. Ook op Rotterdam/ The Haque Airport Airport hebben zich geen tractoren verzameld.

De visserijhaven van het Groningse Lauwersoog is sinds zondagavond laat afgesloten vanwege stakende vissers, zo meldt de haven. Ze hebben de haven met hun schepen afgegrendeld. “Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit”, aldus de havenmeester eerder.

Boeren hadden eerder aangekondigd “heel Nederland plat te leggen” uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Ze hebben elkaar opgeroepen actie te voeren bij de luchthavens, distributiecentra en de Rotterdamse haven. Over de plannen is weinig bekend. Politie en Rijkswaterstaat hebben mensen opgeroepen goed voorbereid de weg op te gaan en de actuele situatie op de weg in de gaten te houden.

Update 9: 30 uur – Trekkers blokkeren brug in hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl

Het Prinses Margrietkanaal, de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delfzijl, is maandagmorgen gestremd. Bij Gaarkeuken in Groningen staan tractoren op de brug. Die kan daardoor niet geopend worden om scheepvaartverkeer te laten passeren, meldt Rijkswaterstaat.

Update 9:28 uur – Geen files door acties

De protestacties van de boeren hebben maandagochtend weinig invloed op het verkeer, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Er staat wel een file op de A73 bij Haps richting Maasbracht – die sinds ongeveer 08.30 uur met zo’n 9 kilometer zorgt voor ruim een uur vertraging – maar verder zijn geen grote stremmingen als gevolg van boerenacties bekend.

Volgens de ANWB is er 30 procent minder verkeer op de wegen dan op een normale maandagochtend. “Mensen hebben geluisterd naar de waarschuwingen die vooraf zijn gegeven”, aldus een woordvoerder.

“Het advies blijft om voor vertrek je route te checken, zodat je goed voorbereid op weg gaat”, aldus Rijkswaterstaat.

Lees ook: Boeren duperen transportsector met tractor-blokkades