De e-truck is het resultaat van een samenwerking tussen DAF en VDL. Het model is gebaseerd op de DAF CF, de elektrische aandrijving is ontwikkeld door VDL. Een jaar geleden schafte het Nederlandse leger een exemplaar aan in het kader van vergroening. De truck vertrok op 27 juni uit Wenen en maakte onderweg een tussenstop bij een tankstation in Zöbern om de accu van 350 kWh op te laden.

Koning

De rit was onderdeel van het project om een groene corridor voor zwaar transport te creëren tussen Nederland in Oostenrijk. De test toont volgens VDL aan dat elektrisch vrachtvervoer een steeds realistischer alternatief voor verbrandingsmotoren aan het worden is.

Twee dagen na de test werd de e-truck gepresenteerd aan koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen als onderdeel van het Nederlandse staatsbezoek. De presentatie vond plaats op het terrein van ingenieursbureau AVL in Graz.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement