Tiborcz krijgt de aandelen in handen via de overname van het fonds MHB Optimum. Hij gebruikt daarvoor zijn investeringsfonds BDPST Group, waarmee hij tot nu toe vooral actief was als belegger in hotelvastgoed en de bankensector.

De 36-jarige schoonzoon van Viktor Orban staat hoog op de lijstjes met rijkste en invloedrijkste Hongaren. Met de overname geldt hij nu als tweede grootste aandeelhouder in Waberer’s, na Trevelin Holding, dat in 2020 een belang nam 26%. Ook de oprichter en naamgever van de Hongaarse transportreus,  György Wáberer’s, heeft met een belang van 20% een flinke vinger in de pap.

Van de aandelen Waberer’s wordt 28% verhandeld op de beurs in Boedapest. Vlak na het instappen van Tiborcz maakte Waberer’s bekend dat een groepje van de grootste aandeelhouders nu aanstuurt op een buyout. Zij doen een bod op de resterende aandelen dat 30% hoger ligt dan de laatste slotkoers.

Tiborcz zegt in een toelichting ‘gezien de dynamische groei en toekomstbestendige strategie van Waberer’s’, te verwachten dat ‘het binnen enkele jaren de leidende logistieke dienstverlener in de regio zal zijn. Als investeerder willen we het bedrijf helpen deze positie te bereiken.’

Op zijn kop gezet

Volgens Tiborcz wordt de logistiek ‘op zijn kop gezet’ door snelle technologische ontwikkeling, toenemende internationale concurrentie en de verduurzamingsopgave. ‘Waberer’s bevindt zich in een uitstekende positie om deze paradigmaverschuiving in Europa te leiden’, stelt hij in de toelichting. De schoonzoon van Orban stelt verder dat het management van Waberer’s onder leiding van ceo Zsolt Barna en de bedrijfsstrategie ongewijzigd blijven.

Waberer’s schreef vorig jaar voor het eerst sinds 2017 weer zwarte cijfers. De nettowinst over 2021 kwam uit op 18,1 miljoen euro, een verbetering van 33,3 miljoen euro.  De omzet bedroeg 590,8 miljoen euro, 4% meer dan een jaar eerder.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de Hongaarse toezichthouders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement