De directie spreekt in het jaarverslag van ‘het beste resultaat in het bestaan’ van het bedrijf en ‘geweldig gezien de chaotische en volatiele markt in 2021’. Het onderliggende bedrijfsresultaat voor belastingen maakte ook een forse sprong, van 10,5 miljoen euro naar bijna 34 miljoen euro. Door de sterk verbeterde resultaten steeg het groepsvermogen van Den Hartogh met 25 miljoen euro naar ruim 109 miljoen euro.

Muto Group

De belangrijkste factoren voor het ‘recordresultaat’ waren onder meer de gestegen volumes, prijzen en twee overnames in het buitenland, aldus de directie. Het gaat daarbij om de relatief kleine acquisitie van het Finse Tschudi Tank Transport voor 1,6 miljoen euro en de Zuid-Koreaanse Muto Group. Dat laatste bedrijf, dat ook over dochterondernemingen beschikt in Maleisië en Thailand, werd eind vorig jaar overgenomen voor een koopsom van bijna 25 miljoen euro. Door de overnames groeide vorig jaar ook het personeelsbestand van Den Hartogh Logistics aanzienlijk en wel met 220 medewerkers naar bijna 2.000.

De wegvervoerder zag verder de omzet van de vier divisies (Liquid Logistics, Global Logistics, Dry Bulk Logistics, Gas Logistics) met bijna 18% (90 miljoen euro) toenemen naar 571 miljoen euro. Het grootste deel van die inkomsten, 444,3 miljoen, kwam voor rekening van de Europese tankactiviteiten. De regio Azië (64 miljoen euro) en Noord- en Zuid Amerika (47,6 miljoen euro), leverden een meer bescheiden bijdrage.

Prognose

De directie van Den Hartogh Logistics stelt dat de verwachtingen voor het lopende boekjaar ‘gezien het recordjaar 2021 ambitieus’ blijven. ‘We worden nog steeds geconfronteerd met verstoringen van de logistieke keten zoals in 2021. De oorlog in de Oekraïne heeft geen directe financiële gevolgen voor ons, maar welke gevolgen deze crisis heeft voor de middellange en lange termijn, blijft onzeker. Inflatie, hogere prijzen, en onzekere economische omstandigheden zullen ook het consumentenvertrouwen raken.’

Ondanks dat verwacht Den Hartogh een ‘winstgevende groei’ voor dit jaar en verwijst onder meer naar de positieve resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar als reden voor dat optimisme. Het zet verder de strategie van strategische acquisities in de markt voort. Zo werden in april van dit jaar de aandelen van drie transportbedrijven in Zweden overgenomen voor een totaalbedrag van zo’n 3 miljoen euro. Het gaat daarbij onder meer om de bedrijven Hedenskogs Akeri en Hedenskogs Tankeri in Göteborg. Alle bedrijven zijn gespecialiseerd in wegvervoer, tankreiniging en -opslag..

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement