De Belgische organisatie voor internetveiligheid Safeonweb zegt op dit moment te worden overspoeld met meldingen over de valse boetes, die afkomstig lijken van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ook Febetra ontvangt vragen vanuit de achterban.

Het gaat om echt lijkende verkeersboetes met daarin het verzoek om snel te betalen. Opvallend aan de nepmails is dat de fraudeurs een Belgische bankrekening opgeven voor het overmaken van het boetebedrag.

Nederland

De frauduleuze mails zijn vooral gericht op Belgische vervoerders en particulieren. De woordvoerder van het CJIB zegt geen signalen te hebben dat ook Nederlandse vervoerders specifiek doelwit zijn van de oplichting. De organisatie houdt echter geen cijfers bij over meldingen vanuit het beroepsgoederenvervoer. Ook TLN laat weten dat er bij de ledendesk geen vragen binnenkomen over de nepmails.

Het CJIB meldt verder nooit te mailen, sms’en of whatsappen over boetes, aanmaningen of betalingsachterstanden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement