Rijkswaterstaat meldt dat wordt gewerkt om wegen vrij te maken. ‘Op sommige plekken is zwaarder materiaal nodig om de rommel op te ruimen of moet de weg hersteld worden.’

Op onder meer de A1 van Hengelo naar Apeldoorn moeten mensen tussen Deventer en knooppunt Beekbergen via de vluchtstrook, meldt de ANWB. Hetzelfde geldt voor de A28 van Zwolle naar Groningen tussen afrit Nieuwleusen en De Wijk, de A50 van Arnhem naar Zwolle tussen afrit Loenen en Apeldoorn Noord en de andere kant op tussen Vaassen en Apeldoorn. Ook verschillende op- en afritten bij onder meer de A1, A6, A30 en A37 zijn nog dicht.

Vier veiligheidsregio’s in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland doen woensdagmiddag een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties. De politie onderzoekt wie woensdagmorgen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op snelwegen.

“Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest zijn onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren”, aldus de instanties in een gezamenlijk statement woensdag. “Acties zoals vannacht kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken.” Brand is een groot risico nu het al wekenlang erg droog is en kan vergaande gevolgen hebben, aldus de hulpverleners.