“Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten”, twittert Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie “die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken” en roept mensen die bedreigd worden op aangifte te doen.

Rutte is met vakantie, maar zegt wel in contact te staan met de meest betrokken ministers.

Ook algemeen voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord, Dirk Bruins, keurt de nieuwe acties op de snelwegen af. “Ook ik ben enorm boos en teleurgesteld in hoe dit kabinet beleid rondom stikstof aanpakt”, meldt hij op Twitter. “We spreken de politiek aan en vragen met acties aandacht. Maar wat vandaag is gebeurd kan niet. Diegenen die vandaag rotzooi op de snelweg hebben gedumpt: neem je verantwoordelijkheid!”

Er is vooralsnog niemand aangehouden voor de verschillende afvaldumpingen op meerdere snelwegen afgelopen nacht. Dat meldt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie. “Met de middelen die wij beschikbaar hebben, gaan we eerst kijken wat er gebeurd is.”

Die middelen zijn bijvoorbeeld camerabeelden of getuigenverklaringen. De politie gaat “zeker proberen” de mensen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de afvaldumpingen op de wegen. “Maar onderzoeken lopen niet zo snel. Ook al heb je camerabeelden, dan moet je die persoon ook nog opsporen.”

Op meerdere snelwegen in het land werden afgelopen nacht hooibalen, mesthopen en autobanden gedumpt. Tussen de rommel zit op sommige plekken ook asbest. Op de A7 tussen Groningen en Drachten gebeurde afgelopen nacht door afvaldumping een ongeluk met meerdere voertuigen. Daarbij raakte niemand gewond.

Donderdagochtend is er op een aantal plaatsen nog hinder voor het verkeer door de rommel. Zo blijft de A1 van Hengelo richting Apeldoorn ter hoogte van Voorst (Gelderland) waarschijnlijk dicht tot het einde van de middag door opruimwerkzaamheden. Die duren langer, omdat de aannemers die in eerste instantie de weg zouden schoonmaken, zich terugtrokken na bedreigingen en intimidatie. Er is wel een nieuwe aannemer gevonden.

D66-leider Jan Paternotte vindt dat het kabinet een “harde lijn” moet trekken om Nederland veilig te houden. Hij zegt dat burgers met opzet in gevaar gebracht worden, en dat activisten zich “continu” schuldig maken aan bedreigingen en intimidatie. “Laten we echt stoppen dit ‘demonstreren’ te noemen. Dit is terroriseren.”