Het betekent het Duitse debuut voor de Xcient Fuell Cell Heavy-Duty Truck. De Zuid-Koreaanse waterstoftruck kwam in de herfst van 2020 voor het eerst naar Europa via Hyundai Hydrogen Mobility (HHM), een joint venture van Hyundai en het Zwitserse H2 Energy, waarbij eerst bij wijze van proef Zwitserse supermarkten werden beleverd. De 47 Xcients hebben in Zwitserland inmiddels (cijfers van juli 2022) meer dan vier miljoen kilometer afgelegd op de Zwitserse wegen en bedienen daar nu 23 klanten, aldus Hyundai.

De Zuid-Koreaanse vrachtwagenproducent zegt dat het met de Xcient, die wordt gepromoot als ’s werelds eerste massa-geproduceerde waterstoftruck, na een ‘succesvolle entree in Duitsland’ ook de ‘verdere Europese commerciële voertuigenmarkt’ wil veroveren.

In Nederland was de Xcient vorig jaar zomer al kortstondig te zien, toen een exemplaar van de truck ter promotie werd geshowd op het strand van IJmuiden, maar is het nog wachten op de grote marktintroductie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement