Vrachtauto’s mogen om veiligheidsredenen volgens de Europese norm niet hoger dan vier meter zijn. Voor dertien tunnels in Nederland staan automatische meetsystemen die de voertuigen op hun hoogte controleren. Is een vrachtauto hoger dan toegestaan, dan wordt de bestuurder vriendelijk doch dringend verzocht om de eerstvolgende afrit te nemen.

Als de chauffeur die waarschuwing negeert, gaat na het tweede meetpunt de tunnel dicht. Zo’n afgesloten tunnel zorgt uiteraard al snel voor de nodige vertragingen, zeker tijdens de spitsuren. Bovendien leveren files gevaarlijke situaties op en zijn kop-staartbotsingen niet uit te sluiten.

De doorrijder wordt vervolgens naar de vluchtstrook geleid voor een handmatige meting door de weginspecteur. Bestuurders van wie blijkt dat hun voertuig inderdaad te hoog is, kunnen een boete van 1100 euro op de mat krijgen.

Campagne Rijkswaterstaat

In maart 2022 startten Rijkswaterstaat, de politie, TLN en Evofenedex een campagne om extra aandacht te vragen voor te hoge vrachtauto’s onder de naam ‘Tot 4 en niet hoger’ en ook de handhaving nam toe. Waarschuwingen genoeg dus. Toch ging het bij de Drechttunnel in de eerste helft van 2022 maar liefst 1185 keer mis. Het jaar daarvoor moest de tunnel in die periode nog 797 keer voor enige tijd dicht. Ook bij de Benelux-, Swalmen- en Wijkertunnel nam het aantal doorrijders toe. De campagne lijkt haar vruchten nog niet af te werpen.

Voorzorgsmaatregelen

Volgens Rijkswaterstaat kan het meetsysteem ook getriggerd worden door uitstekende lading of wapperende dekzeilen. Het advies is daarom om voor vertrek de vrachtauto goed te controleren en op te meten om zo onnodig oponthoud te voorkomen.

Voor vrachtautochauffeurs die toch graag met een te hoge vrachtwagen blijven rondrijden is er wel licht aan het einde van de tunnel. Het is namelijk mogelijk om een ontheffing aan te vragen bij de RDW, dan wordt er een alternatieve route berekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement