De EU speelt met het plan in op nieuwe technische ontwikkelingen, die het controleren van voertuigen lastiger maken. Er zijn momenteel bijvoorbeeld nog geen voorschriften voor de controle van ADAS of elektrische onderdelen.

Het plan is een uitbreiding van de huidige richtlijn voor voertuigcontroles, die de EU aan haar lidstaten voorschrijft. De aanpassingen hebben betrekking op zowel de periodieke controles van bedrijfsvoertuigen als technische controles langs de weg.

Veiligheid

Door meer uitwisseling van technische gegevens van voertuigen tussen EU-landen, hoopt de Europese Unie de veiligheid op de weg te verbeteren. Bovendien zou het daardoor makkelijker moeten worden om tachograaffraude aan te pakken.

Belanghebbenden kunnen tot 28 september reageren op het plan. Het nieuwe wetsvoorstel wordt in het eerste kwartaal van 2023 gepresenteerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement