Dat blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag van Nabuurs BV, moederbedrijf van onder meer Nabuurs Transport en Nabuurs Logistiek. Onder de streep leed de logistiek dienstverlener, die zich vooral toelegt op de bevoorrading van de horeca, een verlies van 1,4 miljoen euro, tegen een nettowinst van 1,7 miljoen euro in 2020.

Versoepelingen horeca

Het familiebedrijf, dat rijdt voor grote verladers als AB Inbev en Sligro, was in de prognose voor het boekjaar 2021 nog uitgegaan van een positief resultaat voor belastingen (ebit) van ‘1,2 tot 1,3 miljoen euro’, maar die verwachting was gebaseerd op ‘verdere versoepelingen in de horeca en meer coronasteun’. Zonder die steun zou ‘het resultaat naar waarschijnlijkheid 1,5 miljoen euro lager uitvallen’, aldus de directie destijds. Uiteindelijk leverde 2021 een veel groter negatief resultaat op dan verwacht:  2,7 miljoen euro. Ter vergelijking: de bedrijfswinst voor belastingen in 2020 lag op 2,6 miljoen euro.

Een toelichting van de directie waarom het vorig jaar zo mis ging, ontbreekt in de gedeponeerde jaarrekening. Wel laat de winst- en verliesrekening wederom een dalende omzet zien (-4%) naar 86,2 miljoen euro. De inkomsten waren in 2020 door de sluiting van de horeca en de verkoop van Van Opzeeland aan De Klok Logistics al met 20% gekrompen, waardoor Nabuurs in twee jaar tijd bijna een kwart van zijn omzet heeft verloren.

Truckservice stopgezet

Nabuurs heeft vorig jaar verder ingezet op de verkoop van vastgoed. Zo werd een warehouse in het Brabantse Katwijk verkocht, wat blijkens de jaarrekening een  boekresultaat van 261.000 euro opleverde. Verder stootte het bedrijf in het voorjaar van 2021 een magazijn voor frisdranken en vruchtensappen in Bodegraven af aan Refresco. Bij het pand in Bodegraven ging het om een dc dat was ondergebracht in een joint venture met Lineage Logistics. Door de verkoop werd tevens de samenwerking met Lineage, de andere eigenaar van het pand, stopgezet, terwijl de Belgische vennootschappen (Westerlo, Stevoort en Bornem) in december 2021 werden ontbonden.

Nabuurs heeft verder in februari van dit jaar de eigen onderhoudsactiviteiten (Nabuurs Truckservice) ‘overgedragen’ aan Den Engelsen Bedrijfswagens, dealer van onder meer MAN Trucks, waarbij tevens de activa en het personeel (21 medewerkers) werden overgenomen. De overige activiteiten van Nabuurs Truckservice, wegen en wassen, zijn begin dit jaar stopgezet, aldus de directie in het jaarverslag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement