Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Hongaarse transportgigant. Het bedrijfsresultaat kwam in de eerste zes maande uit op 14,8 miljoen euro (+21,3%). In het tweede kwartaal steeg de ebit zelfs naar 10,3 miljoen (+33%), volgens Waberer’s het hoogste niveau sinds 2016.

Volgens ceo Zsolt Barna ligt Waberer’s daarmee op koers om zijn financiële doelen voor dit jaar te verwezenlijken. Tegelijkertijd was er ook een domper. De nettowinst ging in het tweede kwartaal met 59% onderuit, waardoor onder de streep 2,5 miljoen euro overbleef. Tijdens zijn presentatie wees Barna onder meer naar ontwikkelingen op de valutamarkt en hogere rentelasten die samenhangen met een recente obligatie-uitgifte.

Schulden

Met de uitgifte van dat bedrijfspapier, in totaal 111 miljoen euro groot, wil Waberer’s zijn schulden afbouwen, de vloot vernieuwen en regionaal uitbreiden. Zo nam het concern in eigen land al koelvervoerder Gyarmati Trans Kft over om zijn positie in dat segment uit te bouwen.

Volgens Waberer’s vielen de effecten van de toenemende inflatie en de oorlog in Oekraïne op zijn activiteiten tot nu toe mee. De economische prognoses voor zowel West-Europa als Hongarije zijn echter weinig positief. Het transportbedrijf waarschuwt dat economische neergang de resultaten in het tweede halfjaar flink onder druk kan zetten.

Lees ook: Schoonzoon Viktor Orbán koopt zich in bij Waberer’s

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement