Door de oplopende lng-prijs in augustus is een liter diesel nu ruim anderhalve euro goedkoper dan een kilo lng. Transportbedrijven met een lng-vloot draaien in veel gevallen zelf op voor de meerkosten, waardoor zij hun businesscase in rook zien opgaan en trucks die rijden op de duurzamere brandstof noodgedwongen stil blijven staan.

Noodklok

Transport en Logistiek Nederland (TLN) luidde al in februari de noodklok over de torenhoge lng-tarieven. Door de prijs aan de pomp – toen nog rond de 2,50 euro per kilo – komt het water al snel aan de lippen te staan bij ondernemers die vanwege de milieuvoordelen hebben gekozen voor lng. Ook vervoerders die werken met brandstofclausules kunnen in de problemen komen, zo waarschuwde TLN. Veel van deze vervoerders vinden bij opdrachtgevers geen acceptatie meer voor de extreme lng-kosten als onderdeel van de kostprijs. Die problematiek verdiept zich verder door de recente prijssprong.

Op dit moment lopen er gesprekken tussen branchevertegenwoordigers en Den Haag over aanvullende compensatie voor getroffen transporteurs. Zowel TLN als de betrokken ministeries konden hierover woensdag echter geen nadere mededelingen doen. De Rijksoverheid heeft de brandstofaccijns op lng per 1 april al met 4,1 cent per liter verlaagd. Het kabinet trok 11 miljoen euro uit voor deze maatregel, die geldt tot het einde van het jaar.

Rusland

De stijgende lng-tarieven hangen samen met de hoge gasprijs als gevolg van de reactie van Rusland op de door het Westen ingestelde sancties. Moskou veroorzaakt grote onzekerheid op de gasmarkt door te knijpen in de toevoer. Europese landen vrezen dat hun energievoorziening voor de winter in gevaar komt en mengen zich op een agressieve manier in de lng-markt, waarop ze moeten concurreren met onder meer Aziatische landen als Zuid-Korea en Japan.

Ook deze week ging de gasprijs weer fors de hoogte in. Een megawattuur gas kost nu 270,75 euro. Maandag steeg de gasprijs zo’n 12% na de aankondiging van Gazprom dat de Nord Stream-pijplijn tussen Rusland en Duitsland eind deze maand drie dagen dichtgaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement