Super-ecocombi over een jaar de weg op in Zweden

34,5 meter

De super-ecocombi (SEC) mag in Zweden over een jaar de weg op. Dat laat de Zweedse regering weten in een persbericht. Het voorstel voor een extra lange vrachtwagen ging in mei naar de Europese Commissie en is nu goedgekeurd.

Vähälä Logistics super ecocombi
Foto: Daimler

Dankzij de goedkeuring mogen trucks tot 34,5 meter vanaf 31 augustus 2023 de weg op in Zweden. Nu is de maximale lengte net als in Nederland nog 25,25 meter. Voor de vrachtwagens is een aantal wegen aangewezen, in totaal 450 kilometer. De voertuigen moeten een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur aanhouden.

Vermindering CO2-uitstoot

De SEC is volgens Zweden een relatief goedkope manier om de CO2-uitstoot van de transportsector terug te dringen. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat super-ecocombi’s de emissie van vrachtverkeer met 4% tot 6% kunnen verminderen.

In Finland rijden al langer SEC’s rond en ook in Denemarken denkt men na over de introductie van de voertuigen. Nederland zette in mei definitief een streep door een praktijkproef met extra lange vrachtwagens omwille van de verkeersveiligheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Super-ecocombi over een jaar de weg op in Zweden | NT

Super-ecocombi over een jaar de weg op in Zweden

34,5 meter

De super-ecocombi (SEC) mag in Zweden over een jaar de weg op. Dat laat de Zweedse regering weten in een persbericht. Het voorstel voor een extra lange vrachtwagen ging in mei naar de Europese Commissie en is nu goedgekeurd.

Vähälä Logistics super ecocombi
Foto: Daimler

Dankzij de goedkeuring mogen trucks tot 34,5 meter vanaf 31 augustus 2023 de weg op in Zweden. Nu is de maximale lengte net als in Nederland nog 25,25 meter. Voor de vrachtwagens is een aantal wegen aangewezen, in totaal 450 kilometer. De voertuigen moeten een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur aanhouden.

Vermindering CO2-uitstoot

De SEC is volgens Zweden een relatief goedkope manier om de CO2-uitstoot van de transportsector terug te dringen. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat super-ecocombi’s de emissie van vrachtverkeer met 4% tot 6% kunnen verminderen.

In Finland rijden al langer SEC’s rond en ook in Denemarken denkt men na over de introductie van de voertuigen. Nederland zette in mei definitief een streep door een praktijkproef met extra lange vrachtwagens omwille van de verkeersveiligheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement