De vrachtwagenchauffeur stond woensdag voor de rechter. maar het ongeluk gebeurde al in maart 2019. De 40-jarige chauffeur uit Hedel zette die dag zijn vrachtwagen op de Terletstraat in Den Haag stil in een flauwe bocht, op de rijbaan. De chauffeur had de gevarenlichten aangezet, maar dat was volgens het OM onvoldoende. ‘Misschien voldoende om de vrachtwagen zelf te zien’, zei de officier van justitie, ‘maar niet de laadklep’. Die hing op ooghoogte boven de weg.

Vlaggen en pylonen

Volgens de regelgeving moest de laadklep zijn voorzien van vlaggen en/of lampen, of hadden pylonen geplaatst moeten worden. De chauffeur had naar eigen zeggen alleen een rode zak met uien op de klep gelegd. Hij had de regels moeten kennen en daarnaar moeten handelen, vindt het OM, omdat je als beroepschauffeur een nog verzwaarde zorgplicht hebt voor andere weggebruikers. ‘En zelfs als normale weggebruikers weten we allemaal al dat parkeren na een bocht gevaarlijk is.’

De verdachte betoogde echter dat het slachtoffer fout zat. Die had de laadklep toch moeten zien? De officier van justitie: ‘Dat had misschien gekund, maar had zeker niet gemoeten.’

Stuitend

Het OM noemt het stuitend dat verdachte anderhalf jaar ervoor een soortgelijk ongeluk heeft veroorzaakt, op nagenoeg dezelfde plek. ‘Toen ik dat las, was ik met stomheid geslagen’, zei de officier van justitie. ‘Alsof ik de samenvatting las van de zaak waar we het vandaag over hebben. En dan vind ik het volstrekt onbegrijpelijk dat verdachte daarna geen maatregelen heeft getroffen.’

Volgens het Openbaar Ministerie heeft verdachte zeer onvoorzichtig gehandeld en is hij schuldig aan een ongeluk met dodelijke afloop. De officier van justitie eist naast de celstraf  het intrekken van het rijbewijs voor de duur van 2 jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement