Yara International stopte grotendeels met de productie in de grootste AdBlue-productielocatie van ons land onlangs omdat door de torenhoge energiekosten de productie van AdBlue volgens het bedrijf niet meer rendabel is. Toch gaat de verkoop door. De vloeistof wordt nu geïmporteerd uit andere landen, waar de fabrieken van Yara wel op volle kracht produceren.

Nove, de brancheorganisatie voor brandstofhandelaren in Nederland, ziet nog geen grote problemen. ‘Het heeft nog niet geleid tot tekorten, maar wel tot stijgende prijzen. Wij hebben het als brancheorganisatie aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken, maar die kunnen momenteel niks voor ons doen’, zegt Erik de Vries, directeur van Nove. De prijs van AdBlue is de afgelopen tijd meer dan verdubbeld.

Opschalen

Nederlandse producenten van AdBlue herkennen de bezorgdheid om de prijsstijging, maar voorzien voorlopig geen tekort. Hoewel de vraag toeneemt, kunnen zij de vaste klantenkring nog voorzien. Opschalen behoort niet tot de mogelijkheden.

‘Wij hebben maar een klein marktaandeel. We groeien iets, maar dat kunnen we niet vertienvoudigen’, zegt Hans de Baat, directeur van Fulltank, een producent van AdBlue. Zijn bedrijf heeft nog een flinke voorraad ureum. ‘We krijgen wel meer vraag uit bijvoorbeeld Duitsland. Toch zal het van de grote bedrijven moeten komen.’

Volgens De Vries is er ook een rol voor de overheid weggelegd. ‘Als wij van onze achterban horen dat het spul op den duur niet meer te krijgen is, gaan we ons weer melden bij de politiek’, zegt De Vries. ‘Dan zouden fabrieken desnoods financieel gesteund moeten worden om de productie weer op gang te krijgen.’

Euro V en VI

AdBlue is een mengsel van synthetisch ureum, dat veelal wordt gemaakt van aardgas. Dieseltrucks hebben AdBlue nodig om de uitstoot van stikstofoxiden te verminderen, anders kunnen zij niet voldoen aan de emissienormen. Het grootste deel van de Euro V en VI trucks is uitgerust met een AdBlue-installatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement