De brandstofceltrucks zitten momenteel in een eerste fase waarin ze door Volvo zelf worden getest. In 2025 begint de tweede testfase en mogen de voertuigen ook de openbare weg op.

De trucks zullen gebruik maken van twee brandstofcellen met een vermogen van 300 kW. Die zijn afkomstig van Cellcentric, de joint venture voor waterstoftechnologie voor zware trucks die Volvo heeft opgezet met Daimler Truck. Volgens Volvo Trucks hebben de vrachtwagens een bereik van bijna 1000 km, vergelijkbaar met de huidige dieseltrucks. Het maximale laadvermogen zou 65 ton zijn.

De vrachtwagens gaan voor het eerst de weg op in enkele landen in Scandinavië. De keuze valt op deze landen vanwege de winterse temperaturen. Het doel is om alle verschillende aspecten van de werking van de truck te bekijken, waaronder de werkende onderdelen, het rijgedrag en de ervaring van de chauffeur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement