De vorige week gepresenteerde miljoenennota had een onaangename verrassing in petto voor vervoerders die komend jaar aanspraak willen maken op subsidie voor de aanschaf van een elektrische vrachtwagen. Het gereserveerde bedrag van 4,5 miljoen euro is fors lager dan het plafond van dit jaar, dat vanwege de grote belangstelling uiteindelijk werd verhoogd van 13,5 miljoen euro naar 25 miljoen euro.

Ook voor 2024 is slechts 4,5 miljoen euro ingeboekt voor deze AanZET-regeling. Daarmee zou het totale subsidiebudget voor de periode 2022-2024 uitkomen op 34 miljoen euro, wat een stuk lager is dan de eerder door het kabinet beloofde 40 miljoen.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de inzet echter nog altijd dat er in totaal ten minste 40 miljoen euro beschikbaar komt voor de AanZET-subsidie. De twee posten van 4,5 miljoen euro zijn volgens de woordvoerder ‘de bedragen die al op de juiste plek staan op de begroting’. Er komt volgens de zegsman meer geld beschikbaar uit het potje van het Klimaatakkoord, ‘maar dat wordt pas bij de voorjaarsnota officieel geboekt’. Het nieuwe subsidieplafond voor de AanZET-regeling wordt in november bekend, meldt het ministerie desgevraagd.

Opgehoogd

De AanZET-regeling is overigens niet het enige subsidiepotje waarop e-truckkopers aanspraak kunnen maken. De overheidsbijdrage wordt aangevuld vanuit de EIA- en de MIA-regelingen, die wel fors worden opgehoogd. Deze regelingen gelden echter breder dan de transport- en logistieke sector.

Afgelopen voorjaar bleek de belangstelling voor de e-trucksubsidie veel groter te zijn dan aanvankelijk begrote budget voor 2022 van 13,5 miljoen euro. Vervoerders vroegen op de eerste dag in totaal voor ruim 35 miljoen euro aan, waardoor de regeling drie keer overtekend was. Het kabinet besloot daarop het plafond te verhogen naar 25 miljoen. Het ging echter om een naar voren gehaalde investering, waardoor in 2023 en 2024 juist minder budget beschikbaar komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement