In het plan legt het ministerie vast hoe de olie in geval van nood verdeeld wordt. Voor bijvoorbeeld gas en elektriciteit bestaan zulke crisisplannen al langer. De dieselprijs steeg de afgelopen maanden mede door sancties van 1,872 euro tot 2,267 euro per liter (inclusief btw).

In 2021 was 34% van onze ruwe olie afkomstig uit Rusland. Hoewel dit percentage volgens raffinaderijen de laatste tijd is afgenomen, is Nederland nog altijd afhankelijk van de import van olie en diesel uit Rusland. Veel Nederlandse raffinaderijen zijn afgesteld op deze olie en overschakelen op een andere soort kost veel tijd en geld.

Robuuste buffervoorraad

TLN waarschuwde in mei al voor een tekort aan diesel en riep de regering op om actie te ondernemen. Bestuursvoorzitter Elisabeth Post herhaalde die waarschuwing deze week en noemde zelfs autovrije zondagen voor personenauto’s als mogelijk gevolg.

Of vrachtwagens in de toekomst stil komen te staan, is maar de vraag. Nederland hoeft voorlopig in ieder geval niet bang te zijn dat de diesel helemaal opraakt, volgens minister Rob Jetten is er een ‘robuuste buffervoorraad’ aangelegd. De reservetanks zijn gevuld met 550 kiloton aan diesel, genoeg voor 90 dagen.