TVM waarschuwt voor de praktijken in een bericht aan klanten. Het gaat om kleine schadebedragen, bijvoorbeeld voor een afgereden spiegel, die binnen het eigen risico van de aansprakelijkheidsverzekering van transporteurs vallen. ‘We begrijpen dat onze relatie daarom soms gewoon betaalt’, zegt manager fraudebeheersing Marcel Bos van TVM.

De verzekeraar kreeg de eerste meldingen over de spiegelsjoemel begin dit jaar binnen, maar sinds september neemt het aantal berichten over de fraude toe. Het gaat om tientallen meldingen, maar dat is volgens Bos nog maar het topje van de ijsberg. ‘Sinds wij gisteren een alert hebben uitgestuurd, hebben we twintig meldingen gehad van klanten die ook een frauduleuze claim hebben ontvangen.’

Nijmegen

Bos vermoedt dat de schadeclaims afkomstig zijn van personen die daarvoor op een locatie kijken welke vrachtwagens er passeren. Hierna wordt op basis van kenteken en bedrijfsnamen of logo’s contact gezocht met het transportbedrijf. ‘Tot nu toe komen de bij ons binnengekomen meldingen uit de regio Nijmegen, in de omgeving van industrieterrein Bijsterhuizen’, zegt hij.

TVM waarschuwt zijn klanten om terughoudend om te gaan met directe betaling en om aangifte te doen bij de politie. De verzekeraar heeft zelf ook al meerdere malen contact gezocht met de politie, maar kreeg daar nul op het rekest. Bos: ‘Zij willen het tot nu toe niet oppakken. Wij gaan daarom door met het verzamelen van meldingen en zijn graag bereid die met de politie te delen.’