De maatregel is volgens de grootse speler in de Amerikaanse markt van groupage en landvervoer nodig omdat de vraag naar transport in Noord-Amerika de laatste weken sterk is afgenomen door de economische onzekerheid in de VS door de hoge inflatie en de vrees voor een recessie in de markt, aldus FedEx in een toelichting.

Het is nog onduidelijk om hoeveel truckers het precies gaat, maar een woordvoerder van FedEx Freight laat weten dat niet alle filialen van de divisie in Noord-Amerika worden geraakt door de maatregel en het voorlopig om kleine aantallen zou gaan zonder dit nader toe te lichten. FedEx Freight telt rond de 45.000 medewerkers. Het aantal chauffeurs bij het bedrijf is onbekend.

Herplaatsing

De chauffeurs die naar huis worden gestuurd krijgen onder de verlofregeling een werkloosheidsuitkering van de staat waarin ze wonen. Verder betaalt FedEx de gezondheidszorg voor de betroffen rijders. Ook kunnen chauffeurs eventueel worden herplaatst naar andere afdelingen of markten waar nog wel werk is, aldus FedEx, die er verder vanuit gaat dat veel rijders vrijwillig gebruik zullen maken van de regeling.

FedEx Freight liet dit jaar de beste financiële prestatie van de drie divisies zien binnen de FedEx-groep. De twee andere grote divisies, FedEx Express en FedEx Ground, werden al eerder dit jaar geraakt door een zwakkere marktvraag en hogere kosten. FedEx Freight wist de bedrijfswinst nog tot deze zomer flink op te voeren door de introductie van hogere brandstoftoeslagen en het opzeggen van verliesgevende vervoerscontracten. Zo zag de divisie het bedrijfsresultaat tussen juni en augustus nog met 67% stijgen.