Bij een aantal tankstations moest Shell vrijdagmorgen nee verkopen. Volgens de uitbater van de tankstations komen de leveringsproblemen mede doordat Shell momenteel overgaat van de zogeheten zomerspecificatie naar de winterspecificatie, volgens Shell een wettelijke verplichting. Brandstofsamenstellingen zijn namelijk seizoensgebonden.

Door in de winter diesel iets anders samen te stellen wordt bijvoorbeeld voorkomen dat de brandstof door de kou gaat vlokken, legt een woordvoerder van Shell uit. ‘We verwachten de situatie binnen een paar dagen opgelost te hebben’, aldus Shell.

Prijs onder 2 euro

De prijs voor benzine en diesel is sinds vrijdag weer onder de 2 euro per liter gezakt. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 nu 1,997 euro. Voor een liter diesel moet 1,988 euro worden betaald. De reden voor de daling zijn de lagere olieprijzen. Dat komt mede door de recessievrees en het dalende consumentenvertrouwen.

In juni dit jaar piekte de prijs voor benzine nog op ruim 2,50 euro per liter. Diesel stond in maart, kort na de Russische inval in Oekraïne op 2,375 euro per liter.

UnitedConsumers houdt sinds begin november 2000 de ontwikkeling van de prijs voor brandstoffen in de gaten. Sinds die datum is de laagste prijs voor Euro95 1,049 euro geweest. Dat was 13 december 2001. Diesel was op 29 mei 2003 het goedkoopst. Toen kostte een liter 0,751 euro.

Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement