Een Portugese rechtbank kwam eerder deze maand tot dit besluit. Volgens nationale media zijn er in totaal 101 claims ingediend in het land. In buurland Spanje werden al eerder schadevergoedingen goedgekeurd door de rechter. Veel Nederlandse bedrijven hebben zich aangesloten bij de massaprocedure van NLtruckkartel, die gesteund wordt door TLN en TVM. Een volgende uitspraak in die zaak wordt begin 2023 verwacht.

Van 1997 tot 2011 was er sprake van kartelvorming tussen de zes grootste Europese truckfabrikanten. Onderlinge prijsafspraken zorgden voor te hoge prijzen van nieuwe vrachtwagens. In 2016 legde de Europese Commissie voor bijna drie miljard euro aan boetes op aan Daimler, Iveco, DAF en Volvo/Renault. Scania ontkende eerst betrokkenheid maar kreeg twee jaar later nog een boete van 880 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement