Tegenover de Securities & Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen, laat XPO weten dat het niet langer ‘op termijn’ verwacht het Europees landvervoer te kunnen verkopen ‘primair door de verzwakte kapitaalmarkt in Europa’.

De directie meldt in een korte toelichting aan de SEC verder dat het ‘geen verdere update zal geven over de verkoopplannen of de status ervan’. Een mededeling die voor beursanalisten gelijk staat met het begraven van de desinvestering, die blijkens eerdere berichten de aandeelhouders van XPO rond drie miljard euro zou hebben moeten opleveren.

Slecht beursklimaat

Dat XPO na bijna twee jaar de plannen schrapt heeft volgens dezelfde analisten te maken met het verslechterde beursklimaat door de onzekere marktomstandigheden en de stijgende marktrentes. Dat zorgt ervoor dat potentiële investeerders aarzelen of afhaken, omdat zij niet langer voldoende kapitaal kunnen aantrekken voor grote acquisities of geen voldoende rendement verwachten.

Het Europees landvervoer van XPO Logistics bestaat grotendeels uit het eind 2015 overgenomen Franse Norbert Dentressangle (ND) voor een bedrag van 3,24 miljard euro. Destijds beschikte het transportbedrijf over 33.000 medewerkers en behaalde het een jaarlijkse omzet van 4 miljard euro. ND groeide vooral sterk in Europa door de acquisitie van Britse Christian Salvesen, dat grofweg goed is voor de helft van de omzet.

Beursgang

XPO zei twee jaar geleden dat het de Europese transportdivisie wil verkopen aan een derde partij of via een beursgang. Voor beide beide plannen lijkt nu geen interesse en of financiers gevonden te zijn die de beoogde vraagprijs wilden betalen.

XPO Logistics heeft in de zomer van 2021 wel met succes zijn contractlogistiek verzelfstandigd in GXO. De intermodal-activiteiten werden in maart van dit jaar verkocht voor 710 miljoen dollar aan branchegenoot STG Logistics, terwijl vorige maand RXO, de goupage-dochter naar de beurs werd gebracht tegen een prijs van 20 dollar per aandeel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement