Stellantis wil volgend jaar met waterstofbusjes de weg op

Brandstofcel

Autoconcern Stellantis wil in het tweede kwartaal van 2023 lichte bedrijfswagens met een brandstofcel op de Nederlandse markt brengen. Het gaat om waterstof-elektrische versies van de Citroën Jumpy, Opel Vivaro en Peugeot Expert, die van dezelfde productielijn rollen als de versies met een verbrandingsmotor en batterij-elektrische aandrijflijn. De actieradius van de busjes zal rond de 400 kilometer liggen.

Bedrijfsvoertuigen met brandstofcel Stellantis, Citroen e-Jumpy
Foto: Stellantis

Stellantis gaat de brandstofcel combineren met batterij-elektrische aandrijftechnologie. Het moederbedrijf van onder andere Opel, Peugeot, Citroën en Fiat, neemt bestaande elektrische bedrijfswagens als basis. Het gaat om de Citroën ë-Jumpy, Opel Vivaro-e en Peugeot e-Expert.

Het autoconcern maakt al elektrische bedrijfswagens met een actieradius tot 300 kilometer. Met de waterstoftechnologie wil Stellantis ook inspelen op bedrijven die dagelijks langere afstanden afleggen.

Voor de ontwikkeling van de brandstofcel en de opslag van waterstof in de auto werkt Stellantis samen met de bedrijven Forvia en Symbio. Stellantis heeft de waterstof- en brandstoftechnologie ontwikkeld in het Hydrogen Fuel Cell R&D Center in het Duitse Rüsselsheim, met financiële ondersteuning van het Duitse ministerie van Transport.

Franse fabricage

De productie wordt opgestart in het Duitse Rüsselheim. Vanaf 2024 gaat Stellantis de voertuigen produceren op dezelfde productielijn als de andere motorvarianten. Dat zal gebeuren in de fabriek in Hordain, in het noorden van Frankrijk. Het doel is om daar circa 5.000 waterstof-elektrische bedrijfswagens per jaar te produceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Stellantis wil volgend jaar met waterstofbusjes de weg op | NT

Stellantis wil volgend jaar met waterstofbusjes de weg op

Brandstofcel

Autoconcern Stellantis wil in het tweede kwartaal van 2023 lichte bedrijfswagens met een brandstofcel op de Nederlandse markt brengen. Het gaat om waterstof-elektrische versies van de Citroën Jumpy, Opel Vivaro en Peugeot Expert, die van dezelfde productielijn rollen als de versies met een verbrandingsmotor en batterij-elektrische aandrijflijn. De actieradius van de busjes zal rond de 400 kilometer liggen.

Bedrijfsvoertuigen met brandstofcel Stellantis, Citroen e-Jumpy
Foto: Stellantis

Stellantis gaat de brandstofcel combineren met batterij-elektrische aandrijftechnologie. Het moederbedrijf van onder andere Opel, Peugeot, Citroën en Fiat, neemt bestaande elektrische bedrijfswagens als basis. Het gaat om de Citroën ë-Jumpy, Opel Vivaro-e en Peugeot e-Expert.

Het autoconcern maakt al elektrische bedrijfswagens met een actieradius tot 300 kilometer. Met de waterstoftechnologie wil Stellantis ook inspelen op bedrijven die dagelijks langere afstanden afleggen.

Voor de ontwikkeling van de brandstofcel en de opslag van waterstof in de auto werkt Stellantis samen met de bedrijven Forvia en Symbio. Stellantis heeft de waterstof- en brandstoftechnologie ontwikkeld in het Hydrogen Fuel Cell R&D Center in het Duitse Rüsselsheim, met financiële ondersteuning van het Duitse ministerie van Transport.

Franse fabricage

De productie wordt opgestart in het Duitse Rüsselheim. Vanaf 2024 gaat Stellantis de voertuigen produceren op dezelfde productielijn als de andere motorvarianten. Dat zal gebeuren in de fabriek in Hordain, in het noorden van Frankrijk. Het doel is om daar circa 5.000 waterstof-elektrische bedrijfswagens per jaar te produceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement