RWG wilde aanvankelijk per 1 februari een piektoeslag invoeren voor containervervoerders die een tijdslot willen boeken tussen zes uur ‘s ochtend en zes uur in de avond. Zij zouden daar 15 euro (exclusief btw) extra voor betalen.

Het plan voor de toeslag leidde tot grote ontevredenheid bij eigenrijdersvereniging Vern en TLN. De Vern liet weten dat de eigen rijders niet van plan zijn om de piektoeslag te gaan betalen. TLN adviseerde containerwegvervoerders om voorlopig niet akkoord te gaan met de voorwaarden van RWG. ‘We hopen dat het overleg ervoor zorgt dat de piektoeslag helemaal wordt opgeschort’, zegt Rene Lindeman van de Vern. ‘Voorlopig hebben we even rust.’

Juridisch toetsen

De Alliantie Zeecontainervervoerders (AZV), een samenwerkingsverband van TLN en de Verenigde Zeecontainer Vervoerders (VZV), had een brief aan RWG gestuurd met het verzoek om het invoeren van de toeslag minimaal uit te stellen tot maart. AZV krijgt daardoor meer tijd om de piektoeslag juridisch te toetsen. Ook riep de alliantie op tot een overleg tussen RWG en alle betrokken partijen. RWG stemde daarop toe. Wanneer het overleg precies zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

TLN bevestigt het bericht. ‘In januari gaan we met alle partijen om de tafel om de bezwaren rondom te toeslag te bespreken en in overleg tot een oplossing te komen’, laat Vincent Triest van TLN weten. RWG wil niet reageren op het opschorten van de toeslag.

Volgens RWG is de toeslag nodig in verband met de drukte op de terminal gedurende de dag. De stuwadoor verwacht zo meer spreiding aan te kunnen brengen in het aan- en afleveren van containers via de weg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement