TAPA is een brancheorganisatie die is opgericht om verliezen door ladingdiefstal zoveel mogelijk te voorkomen. Transportbedrijven kunnen anoniem incidenten aan de organisatie melden, die vervolgens worden bijgehouden in een database.

De gerapporteerde incidenten hebben voornamelijk betrekking op het wegvervoer. Naast diefstal van lading vallen hier ook diefstallen van bijvoorbeeld opleggers of de volledige voertuigen onder. Een kanttekening bij de database is wel dat er waarschijnlijk ook veel diefstal van lading plaatsvindt die niet wordt gerapporteerd.

Desondanks is het opvallend dat er vorig jaar aanzienlijk meer incidenten zijn gerapporteerd dan in het jaar ervoor. In 2021 werden er nog 6275 diefstallen gemeld. In 2022 waren dit er maar liefst 13.416.

De meeste gerapporteerde incidenten vonden plaats in Europese landen. Het aantal landen waarin partijen incidenten aan TAPA melden, is ten opzichte van 2021 bijna niet toegenomen. In 82 landen werden 1 of meerdere incidenten gemeld.

Foto: aantal gerapporteerde incidenten, wereldwijd

Groot-Brittanië staat met ruim 4100 incidenten op de eerste plaats, op de voet gevolgd door Duitsland. Bijna 60% van alle incidenten vonden plaats in één van deze twee landen.

Foto: top 7 van landen met de meeste incidenten

In Nederland waren er vorig jaar 727 incidenten. Ons land staat daarmee op de vierde plaats, onder Zuid-Afrika. Ruim 5% van alle gerapporteerde diefstallen vond plaats in Nederland.

Dat is een stevige toename ten opzichte van een jaar eerder, toen er in Nederland nog maar 185 incidenten werden gemeld. De huidige hoeveelheid diefstallen in Nederland bevindt zich meer op het niveau van 2019, toen Nederland nog 694 incidenten telde.

Foto: gerapporteerde incidenten in Nederland 

Juwelen

Ook het totale schadebedrag dat bedrijven aan de database hebben gerapporteerd verdriedubbelde vorig jaar ten opzichte van het jaar ervoor. Wereldwijd werd er in 2022, voor zover bekend, voor ruim 324 miljoen euro aan gestolen lading gerapporteerd. In 2021 bedroeg de totale schade nog een kleine 100 miljoen euro.

Wel werd er maar voor ruim 17% van de gemelde incidenten een bedrag vermeld. Het totaalbedrag is dan ook gebaseerd op een klein aantal incidenten waarvan een aantal met een hoge waarde.

Een groot deel van dit bedrag kan bijvoorbeeld toegeschreven worden aan één incident, omdat er in Amerika juwelen werden gestolen voor een bedrag ter waarde van bijna 100 miljoen dollar.

Parkeerplaatsen

Bij 6.2% van de Nederlandse incidenten is een bedrag vermeld. Die totale waarde bedroeg in 2022 ruim 7,5 miljoen euro. 1 miljoen euro daarvan is gestolen tijdens één incident in Tilburg.

Uit de cijfers blijkt dat veel bedrijven niet weten waar hun producten precies gestolen zijn. Van ruim 60% van de diefstallen die wereldwijd hebben plaatsgevonden is de locatie onbekend.

De overige diefstallen vinden vooral plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen. Dit is in ruim 13% van de situaties het geval geweest. In Nederland is dat in ruim 26% van de situaties gebeurd. Het openbreken van geparkeerde trucks lijkt de meest voorkomende methode van diefstal te zijn.

Ruim 10% van de dieven stalen de goederen op de beginbestemming van een reis, wat in Nederland maar in ruim 3% van de gevallen het geval was. De eindbestemming is wereldwijd minder populair. Daar vonden ruim 7% van de diefstallen plaats. Ook in Nederland gebeurde dat in slechts iets minder dan 4% van de gevallen.

Goederen stelen uit een rijdend voertuig lijkt bij criminelen het minst in trek te zijn. Slechts 4,1% van de criminelen sloegen toen hun slag. In Nederland was dat in maar 2,5% van de situaties het geval.

Voertuigen zonder lading

Het type lading dat wordt gestolen wordt grotendeels aangemerkt als ‘divers’ of ‘niet gespecificeerd’. Categorieën die wel apart worden genoemd zijn diefstal van brandstof, tabak en bouwmaterialen.

In Duitsland, waar relatief veel diefstallen plaatsvinden, wordt naast bouwmaterialen en brandstof ook metaal genoemd. In Groot-Brittanië zijn, naast de niet gespecificeerde incidenten, vooral tabak en brandstof populair. Ook worden er diefstallen van voertuigen zonder lading gemeld.

Specifiek voor Nederland hebben bedrijven diefstal van kleding en schoenen, meubels en huishoudelijke apparaten en voedsel en drinken gerapporteerd. Samen maken deze drie categorieën een kleine 18% van de ladingdiefstallen in ons land uit.

Parfums

In Nederland lijkt vooral Noord-Brabant een populaire plaats voor dieven. Ruim een kwart van de incidenten in Nederland in de eerste acht maanden van vorig jaar vond daar plaats. Zuid-Holland, Limburg en Gelderland staan respectievelijk op de tweede, derde en vierde plek. In de overige provincies vonden nauwelijks diefstallen plaats.

De brancheorganisatie benoemde over de periode van januari tot augustus vorig jaar nog een aantal specifieke incidenten in Nederland waarbij goederen van hoge waarde zijn gestolen. Zo werd er 500.000 euro aan parfums uit een vrachtwagen gestolen in Bergen op Zoom. In Kootwijkerbroek in Gelderland werden er twee vrachtwagens gestolen ter waarde van 175.000 euro. De vrachtwagens zijn later echter weer getraceerd.

Op een parkeerplaats in Asten in Noord-Brabant stalen dieven 114 computermonitors ter waarde van bijna 130.000 euro uit een vrachtwagen terwijl de chauffeur lag te slapen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement