Umwelthilfe voerde metingen uit bij 235 Euro-V- en Euro-VI-trucks. Bij de helft daarvan mat de organisatie een overschrijding. Gemiddeld stoten de Euro-VI-trucks 708 milligram NOx per kilowattuur uit, terwijl de Europese norm is vastgelegd op 460 milligram per kilowattuur. De hoogste uitstoot bedroeg ruim 10.000 milligram, een overschrijding met een factor 22.

Aanleiding voor het onderzoek was volgens Deutsche Umwelthilfe de gestegen prijs van AdBlue. De organisatie verwachtte daardoor meer manipulatie van de uitstoot te zien door het gebruik van zogenoemde AdBlue-emulators. Volgens de organisatie is die vrees bevestigd.

Onder de nieuwe Euro-7-norm mogen trucks nog 90 milligram stikstofoxide per kilowattuur uitstoten. Die norm wordt naar verwachting in 2025 van kracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement