De capaciteitsindex van TI kwam in december bijna 21% hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar. De Britse analist ziet de transportcapaciteit als sinds het voorjaar van 2022 toenemen. Tegen de verwachting in was er echter ook in aanloop naar het drukke einde van het jaar sprake van een verminderde vraag, aldus TI.

De opstellers van de index wijzen de verminderde productie in de industrie door de hoge energieprijzen aan als een van de oorzaken voor de vraaguitval. Die past volgens TI in het beeld van afkoeling van de Europese economie, die op veel plekken afglijdt naar een recessie.

Lagere spottarieven

De verminderde druk op de vervoerscapaciteit leidt ook tot lagere tarieven op de spotmarkt. In december kwamen deze ruim 7% lager uit dan een jaar eerder. In het contractvervoer is de dalende trend nog niet zichtbaar, stelt TI. De contractprijzen stegen in december zelfs nog met 13% ten opzichte van een jaar eerder.

De komende maanden blijft de vervoerscapaciteit zich ontwikkelen met het economische tij, verwachten de analisten van TI. De onzekerheid daarover heeft het vertrouwen bij zowel industriepartijen als consumenten een flinke tik gegeven, waardoor de uitgaven op dit moment achterblijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement