In de brief pleiten transportkoepel IRU, verladersorganisatie ESC en de belangenbehartiger voor de brandstoffenprodiucenten FuelsEurope om CO2-neutrale brandstoffen op te nemen in komende CO2-normen voor zware voertuigen.

De herziening daarvan is een afspraak uit de Europese Green Deal. Het nieuwe Commissievoorstel moet in plaats komen van de bestaande reductiedoelen. Die stellen dat vrachtwagens in 2030 30% minder CO2- moeten uitstoten dan in 2019, met een tussendoel van 15% in 2025.

De Europese Commissie stuurt aan op afschaffing van verbrandingsmotoren. Dat is echter een ‘gevaarlijk en onnodig experiment’, stelt IRU-lobbydirecteur Raluca Marian in een toelichting. Met duurzame brandstoffen kan het doel van CO2-neutraal transport volgens haar ook bereikt worden.

Langeafstandsvervoer

In de brief wijzen de organisaties op het belang van onder meer biobrandstoffen en de waterstofverbrandingsmotor. Zeker voor het langeafstandsvervoer is een verplichte omschakeling van dieseltrucks naar elektrische voertuigen ‘een groot risico’. De actieradius gaat dan omlaag van 1.500 kilometer naar 300 kilometer en bovendien ontbreekt nog de laadinfrastructuur om vervolgens te kunnen laden.

Volgens de briefopstellers zijn hernieuwbare brandstoffen uit biomassa ook de beste oplossing om lucht- en zeevaart te verduurzamen. Partijen die willen investeren in de productie van deze brandstoffen hebben daarbij wel behoefte aan duidelijkheid van de beleidsmakers in Brussel, stellen zij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement