In de departementen Bouches-du-Rhône en Vaucluse en mogen vrachtwagens nog maximaal 120 liter tanken. In de Bouches-du-Rhone had maandag bijna de helft van de tankstations een tekort aan benzine of diesel, ruim een derde stond helemaal droog. Ook in Alpes-de-Haute-Provence is het tanken aan banden gelegd.

Op nationaal niveau is er nog geen sprake van massale brandstoftekorten, maar het aantal tankstations met tekorten loopt op. Volgens Franse media kampte zaterdag 4% van de tankstations met brandstoftekort, maandag was dat verdubbeld tot 8%.

Blokkades

Bij het oliedepot van Fos-sur-Mer in het zuiden van Frankrijk is 90 procent van het personeel in staking als protest tegen de geplande pensioenhervorming. Om grote problemen te voorkomen heeft de regering een deel van het personeel verplicht om het werk weer op te pakken.

Ook bij verschillende raffinaderijen wordt gestaakt of zijn blokkades opgeworpen. Een petroleumterminal in Donges, die al een week geblokkeerd werd, is in de nacht van maandag op dinsdag ontzet door de politie.

Nederlandse transporteurs laten weten dat de problemen voor hen tot nu toe meevallen. Op sommige wegen zijn blokkades opgeworpen die files veroorzaken, maar de problemen zijn minder groot dan verwacht.

Pensioenleeftijd

In heel Frankrijk zijn al weken protesten en stakingen aan de gang. Twee weken geleden waren er ook blokkades en langzaamaanacties door vrachtwagenchauffeurs.

De Fransen zijn boos omdat de regering de pensioenleeftijd wil verhogen van 62 naar 64 jaar. Vooral de manier waarop dit verloopt doet stof opwaaien. President Emmanuel Macron wil de verhoging doordrukken, hoewel er geen meerderheid in het parlement is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement