Op een rustplaats bij Gräfenhausen, in de buurt van Darmstadt, bivakkeren al twee weken zo’n 60 stakende truckers. Vorige week escaleerde de situatie toen de baas van de chauffeurs met een Poolse knokploeg zijn vrachtwagens probeerde op te halen.

De werknemers legden het werk neer omdat ze al enkele weken niet zijn uitbetaald. Ook laten de werkomstandigheden volgens de vakbonden te wensen over. ‘De chauffeurs zijn gedwongen lange dagen te maken, slapen vaak in hun cabines en worden onder druk gezet tot onveilige praktijken.’

Onverschilligheid

‘Dit gevoel van straffeloosheid is veroorzaakt door jarenlange onverschilligheid van grote multinationals en Europese wetgevers die zich niets aantrokken van de misstanden in kritieke toeleveringsketens. Zolang de goederen maar op tijd bleven aankomen’, zegt Stephen Cotton, secretaris-generaal van ITF.

Sinds 1 januari 2023 is in de Duitse wet vastgelegd dat klanten van transportbedrijven verantwoordelijk zijn voor de werkomstandigheden. Volgens de vakbonden gaat het bij de Poolse bedrijven om klanten als Ikea, Volkswagen, CH Robinson, LKW Walter en Sennder.

ETF heeft ook een brief aan de IRU gestuurd over de staking om maatregelen te eisen wat betreft loon en werkomstandigheden, in het bijzonder voor chauffeurs van buiten de EU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement