Wallonië veroordeeld voor te streng boetebeleid rond trucktol

België

Het Waalse Gewest heeft opnieuw een veroordeling aan de broek gekregen vanwege het harde boetebeleid rondom de kilometerheffing. De manier waarop de Waalse diensten deze boetes innen is buiten proportie, zegt de rechter.

viapass trucktol vrachtwagenheffing
Foto: Viapass

De controlediensten in Wallonië staan erom bekend hard op te treden tegen overtredingen van de regels rond de kilometerheffing in het gewest. Ze zetten voertuigen daarbij stil en eisen dat boetes direct worden betaald.

Die werkwijze staat echter niet in verhouding tot de ernst van de overtreding, die op dat moment bovendien nog kan worden aangevochten, stelt de brancheorganisatie UPTR, die daarin nu gelijk heeft gekregen van de rechtbank in Namen.

Hoger dan nodig

Volgens de UPTR laten de inspecteurs de boetes bovendien hoger oplopen dan nodig. In de Waalse wetgeving is geregeld dat bij meerdere overtredingen in korte tijd een lager bedrag kan worden opgelegd, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

‘Het vonnis is daarom een ​​herinnering aan de Waalse overheid om de internationale en nationale wetgeving na te leven en de nodige stappen te ondernemen om haar beleid aan te passen’, aldus de UPTR in een bericht aan leden.

De Waalse trucktol is een grote bron van ergernis voor wegvervoerders. In februari werd een verhoging van de tarieven aangekondigd van gemiddeld ongeveer 2 cent per kilometer. Brancheorganisaties UPTR en Febetra spreken van een ‘platte belastingverhoging’, die niet leidt tot een verbeterde mobiliteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Wallonië veroordeeld voor te streng boetebeleid rond trucktol | NT

Wallonië veroordeeld voor te streng boetebeleid rond trucktol

België

Het Waalse Gewest heeft opnieuw een veroordeling aan de broek gekregen vanwege het harde boetebeleid rondom de kilometerheffing. De manier waarop de Waalse diensten deze boetes innen is buiten proportie, zegt de rechter.

viapass trucktol vrachtwagenheffing
Foto: Viapass

De controlediensten in Wallonië staan erom bekend hard op te treden tegen overtredingen van de regels rond de kilometerheffing in het gewest. Ze zetten voertuigen daarbij stil en eisen dat boetes direct worden betaald.

Die werkwijze staat echter niet in verhouding tot de ernst van de overtreding, die op dat moment bovendien nog kan worden aangevochten, stelt de brancheorganisatie UPTR, die daarin nu gelijk heeft gekregen van de rechtbank in Namen.

Hoger dan nodig

Volgens de UPTR laten de inspecteurs de boetes bovendien hoger oplopen dan nodig. In de Waalse wetgeving is geregeld dat bij meerdere overtredingen in korte tijd een lager bedrag kan worden opgelegd, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

‘Het vonnis is daarom een ​​herinnering aan de Waalse overheid om de internationale en nationale wetgeving na te leven en de nodige stappen te ondernemen om haar beleid aan te passen’, aldus de UPTR in een bericht aan leden.

De Waalse trucktol is een grote bron van ergernis voor wegvervoerders. In februari werd een verhoging van de tarieven aangekondigd van gemiddeld ongeveer 2 cent per kilometer. Brancheorganisaties UPTR en Febetra spreken van een ‘platte belastingverhoging’, die niet leidt tot een verbeterde mobiliteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement